Ciasto bananowe z wiśniami

Kupujemy bardzo dużo bananów. Jem je codziennie, dodaję do koktajli, do owsianki, miksuję lody bananowe, ale i tak czasem zapodzieje się gdzieś kiść, której uda się sczernieć całkowicie, a wtedy nie pozostaje mi nic innego, jak upiec bananowe ciasto ♥ Samo ciasto bananowe jest dla mnie zbyt słodkie (takie superdojrzałe banany są naprawdę słodkie!), dlatego często dodaję do niego kwaśnych owoców – wiśni, jagód czy agrestu. Ponieważ do sezonu jeszcze daleko, tym razem dodałam mrożonych wiśni – są niemal tak pyszne, jak te sezonowe!

Chlebek bananowy z wiśniami

Suche składniki:

120 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 1 szklanka)

150 g mąki jaglanej (ok. 1 szklanka)

140 g cukru trzcinowego (ok. 3/4 szklanki)

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki cynamonu

Mokre składniki:

4 bardzo dojrzałe banany

100 ml napoju kokosowego

40 g oleju z pestek dyni (ok. 1/4 szklanki)

100 g masła orzechowego 100%

mrożone lub świeże wiśnie

Suche składniki łączę w jednej misce. Banany obieram i rozgniatam dokładnie widelcem. Powinny być na tyle dojrzałe, żeby bez problemu dało się je rozgnieść. Często dostaję pytania o to, jak wyglądają idealne banany do ciasta. Wyglądają one tak:

Przy czym w środku, pod niemal czarną skórką, są żółte-ciemnożółte, nie zgniłe.

Banany łączę z resztą mokrych składników i miksuję masę przez kilka minut, aż będzie puszysta. Stopniowo dodaję połączone suche składniki i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję mrożone (lub świeże w sezonie) wiśnie, dość sporo (lubię, gdy jest ich w cieście dużo ♥). Gotową masę przelewam do keksówki natartej olejem kokosowym i posypanej mąką owsianą (możesz zastąpić dowolnym olejem roślinnym i mąką). Piekę w piekarniku w 180°C przez ok. 50 minut, maksymalnie do godziny. Patyczkiem sprawdzam, czy ciasto jest gotowe.

ciastobananowe2

Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem trzcinowo-kokosowym (wystarczy zmielić cukier trzcinowy i wiórki kokosowe w blenderze). Chlebek-ciasto poleca się na śniadanie w towarzystwie dżemu lub masła orzechowego i szklanki ciepłego kakao. Smacznego!

A.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
(Visited 1 357 times, 1 visits today)
  • Ania

    Olej z pestek dyni można zastąpić po prostu olejem kokosowym?:)

    • Asja

      Ania, myślę, że możesz, ale oczywiście najpierw doprowadź go do płynnej formy i postaraj się, aby nie stwardniał przy mieszaniu z innymi mokrymi składnikami (czyli np. mleko roślinne będzie musiało być nie z lodówki).

  • Muszę wreszcie zrobić! Wygląda obłędnie :)

  • nie ma nic lepszego od chlebka bananowego <3